Toplam 1 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 1 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Super Moderator

    Üyelik tarihi
    16.Mart.2015
    Mesajlar
    788
          ..::Bakiye
    $26.42::..

    Mikrodalga fırın nasıl çalışır? , Niçin yiyecekler mikrodalga fırınında daha çabuk pişmektedir?

    Çok amaçlı kullanım alanları bulunan mikrodalgalar, bir fırında oluşturulduklarında, yiyecekleri hayret edilecek hızla pişirirler.
    Mikrodalgalar her gün milyonlarca insan tarafından' trafikte otomobillerin hız kontrolundan veya tavuk pişirmekten tutunda, uydular aracılığıyla kıtalar arası haberleşmeye kadar her yerde kullanılırlar.
    İşığa benzer, fakat daha az enerjili bir radyasyon türü olan mikrodalgalar, dalga biçiminde, birlikte hareket eden elektriksel ve manyetik enerji alanlarıdır. Diğer radyasyon türleri gibi mikrodalgalar da, girişimde bulundukları maddenin yapısına bağımlı olarak yansıtılabilir, iletilebilir veya yutulabilirler. Mikrodalga fırını, besinleri alışılagelmiş fırınlardan çok daha çabuk pişirmek üzere, bu süreçlerin üçünü de kullanır.
    Bir mikrodalga fırını şu şekilde çalışır:


    Fırın içinde megnetron denilen araçla oluşturulan mikrodalgalar, bir anten yardımılla dalgakılavuzuna oradan da karıştırıcıya gider ve fırın içine dagıtılır. Sonuçta yiyecek içindeki su molekülleri tarafından emilir. Daha önce rastgele dağıtılmış olan moleküller (a), mikrodalgalar tarafından sıralanır (b), Mikrodalgalar salındıkça moleküllerde salınır (c), ve böylece oluşan ısı yiyeceği pişirir.


    Magnetron denilen araç fırın içersinde mikrodalgalar üretmek için bir elektrik fişinden aldığı enerjiyi kullanır. Bu dalgalar, bir anten yardımıyla dalgakılavuzu denilen boş bir tüpe yöneltilir. Bu tüp tarafından vantilatör gibi bir karıştırıcıya aktarılan dalgalar, fırının içine dağıtılır. Son aşamada fırının duvarlarından yansıtılan dalgalar, besin içindeki su molekülleri tarafından emilir.
    Su moleküllerinin bir ucunda hafif pozitif bir yük, diğer ucunda da hafif negatif bir yük vardır. Emilme sürecinden önce bu yükler, besin içinde rastgele dağılmışlardır. Fakat fırın duvarlarından yansıyan mikrodalgaları emen moleküller, dalgaların elektrik alanına göre dizilirler. Elektrik alanı saniyede milyarlarca defa salınır ve su moleküllerini tahrik ederek, konumlarını değiştirir. Bu hızlı molekül salınımları ısı oluşturur ve böylece yiyeceği pişirir. Mikrodalgalar emilmedikleri sürece ısı oluşturmadıklarından, yiyecekler, cam, kağıt ve birçok plastik türü gibi içinden geçebildikleri maddelere güvenle konulabilir.


    Fakat niçin yiyecekler mikrodalga fırınında daha çabuk pişmektedir?
    Gazlı veya elektrikli fırında ısı, yiyeceğe iletim yoluyla aktarılır. Yani, yiyeceği çevreleyen hava ısınır. Bu ısı. önce yiyeceğin üst tabakalarına ve zamanla içerlere doğru yayılır. Fakat mikrodalga fırınlan, ısıyı doğrudan yiyeceğin içinde oluşturur ve buradaki su moleküllerini klasik fırınlardan daha çabuk ve aynı derecede ısıtır. Böylece tüm bir tavuğu 15 dakikadan daha az bir süreda pişirmek mümkündür. öte yandan, yiyecek çok kalınsa, mikrodalgalar iç kısımlara tümüyle ulaşamayacak ve böylece yiyeceğin iç kısımları iletim süreci ile pişecektir.
    İnsan dokularında da, diğer birçok besinde olduğu gibi, çok miktarda su bulunduğundan, yüksek dozda mikrodalgalar bizim vücudumuzu da yiyecekleri pişirdiği gibi pişirebilir. Bu yüzden, mikrodalga fırınları dikkatlice tasarımlan-malı ve aşçı değil, yiyecek pişirilmelidir.



    Science Digest'tan

 

 

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •