Alkaloitlerin zararları neler?
Birleşimlerinde azot, karbon hidrojen bulunduran ve çoğunlukla bitki hücrelerinde rastlanan acı lezzetli, bazik özellikti organik bileşiklerdir alkaloitler. Bazılarının birleşiminde oksijen de bulunur. Bu bakımdan alkaloitler bileşimlerinde oksijen olanlar ve olmayanlar olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Alkaloitler zehirli olduklarından insan ve hayvanlar için tehlikelidirler. Ancak bu maddeler dozajları ayarlanarak, tıpta tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Morfin, kodein, papaverin, nikotin, kinin, striknin, koniin, atropin, kokain, akonitin, alkaloitlerden bazılarıdır.
Bunlardan nikotin çok zehirli bir alkaloit olup 40-60 mgr mı bir insanın ölümüne neden olur. Bu noktadan hareketle bir sigaranın genel olarak içerdiği nikotin miktarının da 10-15 mgr olduğunu sigarayı yaktığınız anda da bir kısmının kaybolduğunu, ancak içtiğiniz sigara adedine göre ölümü gerçekleştirecek doza her an yaklaşabileceğinizi hemen hatırlatalım.
Orijinlerine göre yukarıda değindiğimiz alkaloitleri şu şekilde sıralayabiliriz: Haşhaştan elde edilen afyonda bulunan yirmi çeşit alkaloilden birkaçı, morfin kodein ve paverindir. Çay yapraklarında ve kahve tohumlarında kafein alkaloiti, kınakına ağacı kabuğunda kinin, karabüken tohumlarında strikinin, baldıran tohumlarında koniin, güzelavratotu yaprak ve meyvelerinde atropin, Erythroxylum coca yapraklarında kokain, kurtboğaz bitkisinin rizom veya köklerinde akonitin alkaloitleri bulunmaktadır.